bultmönster.nu

Bilförsäkring online
Hem > Bilförsäkring online

Bilförsäkring online

Att skaffa bilförsäkring online är ett smidigt alternativ som dessutom kan ge dig ett bättre pris. Trafikförsäkringen är obligatorisk, men det räcker sällan med den. Med en halvförsäkring kan du få ut ersättning om din bil till exempel drabbas av skadegörelse eller brand, och har du en helförsäkring (vilket är detsamma som halvförsäkring + vagnskadegaranti) kan du få ersättning även för skador på din bil vid en olycka. Läs mer om vad som gäller om du ska teckna en bilförsäkring och vad en bilförsäkring kostar.

Teckna bilförsäkring

Att teckna bilförsäkring går till på samma sätt oavsett vad det är för bilmodell du vill försäkra. Du fyller i personuppgifter och uppgifter om bilen, och får sen fram priset på försäkringen. Det som kan skilja sig åt beroende på vilken modell det rör sig om är just priset. Även bilens ålder och din egen ålder är med och påverkar vilket pris det blir. Du kan enkelt teckna bilförsäkring hos WaterCircles.se. Deras försäkringar är dessutom märkta med Bra miljöval. Du kan dessutom teckna en bilförsäkring anpassad efter din specifika bilmodell. Om du köper din bilförsäkring hos Watercircles får du en rabatt som ger dig ett extra lågt pris på din försäkring!

Försäkring till bil - Kostnad

Genomsnittlig försäkring till bil ligger på cirka 330 kronor i månaden eller 3930 kronor per år. Kostnaden för försäkring till bil beror dock på en hel rad olika faktorer;

  • Hur gammal du är
  • Var du bor
  • Din bostadsform
  • Hur gammal bilen är

Ju nyare och dyrare bilen är, desto dyrare är också försäkringen, och du kan få ut högre ersättning om bilen råkar ut för något.

Bilförsäkring - privatleasing

Att leasa en bil är ju inte detsamma som att äga den, men trots det är det du som har ansvaret för att det finns rätt bilförsäkring vid privatleasing. Du kan stå på försäkringen även om du inte är ägare. Bilar som leasas är nya och de har därför en vagnskadegaranti. En lämplig bilförsäkring för privatleasing är därför en halvförsäkring, eftersom du då sammanlagt får samma skydd som en helförsäkring.

Vanliga frågor

När blir försäkring billigare?

Premien för en bilförsäkring blir billigare när bilen blir äldre. Hur mycket du kan få i ersättning om bilen råkar ut för något är då också lägre. När bilen blir äldre kan du även byta en helförsäkring mot en halvförsäkring, vilket är ett billigare alternativ. Att ha en helförsäkring är något som spelar störst roll för en ny bil, eftersom du då kan få ut mer i ersättning från vagnskadegarantin vid en olycka.

Kan man byta bilförsäkring när som helst?

Standard är att du inte kan byta bilförsäkring när som helst. Det normala är att du tecknar bilförsäkring för ett år i taget, och då kan du byta när det året gått. Om du betalar en månad i taget, ett kvartal i taget eller för hela året samtidigt spelar ingen roll. Det som har betydelse är själva avtalet, som nästan alltid är för en period på tolv månader.

Vad täcker bilförsäkringen?

Vad en bilförsäkring täcker beror på hur villkoren i din bilförsäkring ser ut. Hos Konsumenternas kan du läsa mer om vad som ingår i en hel- och halvförsäkring.

Det en bilförsäkring normalt täcker är:

  • Personskador vid olycka du orsakar, gäller skador på dig själv, passagerare, personer i annan bil och andra personer – ingår i trafikförsäkringen
  • Skador på lös egendom och på det andra fordonet vid en olycka – ingår i trafikförsäkringen
  • Skador på din bil som beror på till exempel brand, stöld eller är glasskador
  • Skador på din egen bil vid en olycka – kräver helförsäkring/vagnskadeförsäkring

När det gäller elbilar är villkoren speciella, till exempel är inte skador på batteriet något som täcks av alla bilförsäkringar. 

Vad innebär självriskrabatt?

En självriskrabatt innebär att du inte behöver betala självrisken, eller att den sänks till en lägre nivå. En självriskrabatt kan vara en del av en tilläggsförsäkring och gäller då vid särskilda tillfällen. Det kan till exempel vara om du kör på ett djur, om din bil blir utsatt för skadegörelse, vid en parkeringsskada eller vid behov av bärgning. Skador som beror på en olycka täcks normalt inte. Det kan också finnas en självriskrabatt för skador som omfattas av vagnskadegarantin.

Vad händer om jag krockar med någon annans bil?

När du krockar med någon annans bil och det är du som orsakat krocken, är det din försäkring som betalar ut ersättning. Det gäller för skador på den andra bilen och för personskador på alla inblandade. Har du en helförsäkring kan du även få ersättning för skador på din bil. Är det den andra bilen som orsakat krocken är det den personens försäkring du kan få ersättning från.

Vem ska stå på bilen för att försäkringen ska gälla?

För det mesta är det den person som äger bilen och som använder den mest som ska stå på försäkringen för att försäkringen ska vara giltig. Att låta till exempel en förälder eller annan person vara registrerad som ägare och stå på försäkringen kan göra att priset för försäkringen blir lägre, men då riskerar du också att den inte gäller om något skulle hända.